Du kanske har hört orden H1-tagg eller H1-rubrik och förstått att de hänger ihop med rubriker och din hemsidans synlighet på Google, men osäker på hur du ska gå tillväga.
H-taggar, så kallade rubriktaggar, är mycket viktiga för SEO.
Rubrikerna i texter gör att Google lättare förstår innehållet, och därmed vilja visa upp hemsidan i sökresultatet. Rubrikerna ökar även läsbarheten och gör innehållet mer tillgängligt för besökaren.
Här ska jag reda ut vad H-taggar på en hemsida är, och varför de är så viktiga för SEO.
Vad är en H-tagg?
Rubriker heter headings på engelska, därav ordet H-tagg. När Googles sökrobotar scannar av din hemsida scannar de av HTML-koden på hemsidan, och HTML-kod är den kod som bygger upp din hemsida, själva grundstenen.
En av de saker som Google scannar av först är rubriker i texter, på samma sätt som du eller jag scannar av rubrikerna först i en tidningsartikel eller bok. När vi människor tittar på en hemsida ser vi färger, form, bilder, olika storlek på texter och så vidare. Google ser inte hemsidan som vi – Google kan bara förstå hemsidans kod, se bild:
När en programmerare kodar en hemsida i HTML bygger hen upp hemsidan enligt olika taggar. Det kan vara rubriktaggar <H1>Här skriver du din huvudrubrik</H1> eller tagg för brödtext <p>Här skriver du brödtext, så kallat paragraf</p>.
H1-rubrik är din huvudrubrik och viktigaste rubriken för SEO
H1-taggen, även kallad H1-rubrik, är din viktigaste rubrik för SEO. I din H1-rubrik ska du ha ditt viktigaste sökord för just den sidan (URL-adress). Även om Google idag kollar på innehållet på hela sidan, snarare än bara på rubrikerna, så är sökord i dina rubriker fortfarande viktiga för SEO och ranking.
Du kan ha flera underrubriker, men alltid bara en H1-rubrik (huvudrubrik). Tänk varje sida på din hemsida som en tidningsartikel. En tidningsartikel har endast en huvudrubrik, eller hur! En sida med flera H1-taggar / huvudrubriker blir förvirrande för Google och då får Google svårare att förstå vad sidan handlar om. Nedan min hemsida med mitt viktigaste sökord för startsidan: Frilansande SEO-konsult.
H2-rubriken den vanligaste underrubriken
H2-tagg är en underrubrik och den vanligaste underrubriken du använder i texter på hemsidan. H2 är den rubrik du sätter ovanför dina textstycken. Du kan ha flera H2 på en sida, det finns egentligen ingen begränsning men man brukar ha allt mellan 2-10 st på varje sida (URL-adress) på hemsidan, beroende på hur lång text det är.
H2-taggen påverkar också SEO väldigt mycket och Google värderar en H2 nästan lika högt som en H1. Till exempel denna bloggartikel består av en H1-tagg / H1-rubrik överst, sedan är varje underrubrik en H2 och på något ställe har jag en H3 under en H2.
Rubrikstruktur och SEO
Det finns sex stycken rubriktaggar inom HTML: H1, H2, H3, H4, H5 och H6. Dessa ska vara i hierarkisk ordning på din hemsida och det är det som kallas för att ha rätt rubrikstruktur. Rubrikstrukturen påverkar SEO eftersom det underlättar för Google att förstå din hemsida, men är också viktigt för synskadade som använder skärmläsare.
Rubrikstrukturen förbättrar även läsbarheten. Ögat behöver rubriker som delar upp långa textstycken och vi får mycket lättare att överblicka innehållet på en sida.
Rubrikhierarkin på en hemsida
H1: Detta är en huvudrubrik och ligger överst i hierarkin.
Paragraf / Textstycke. Under huvudrubriken ska brödtext finnas, så kallat paragraf.
H2: Detta är en underrubrik. Under en H1 har du en H2. Du kan ha flera H2-taggar.
Paragraf / Textstycke. Under varje underrubrik ska ett textstycke finnas.
H3: H3 är en underrubrik som används för att dela upp långa textstycken under en H2.
Paragraf / Textstycke
H4: H4 används på mindre viktiga rubriker och ska vara under en H3.
Paragraf / Textstycke
H5: H5 används på mindre viktiga rubriker och ska vara under en H4.
Paragraf / Textstycke
H6: H5 och H6 används sällan, men kan användas på små rubriker i sidfot osv. H6 är under en H5 i hierarki.
Paragraf / Textstycke
Tänk varje sida (URL-adress) på din hemsida som en självständig sida. Varje sida ska kunna stå ”på egna ben” såsom en tidningsartikel, och varje sida ska ha en och endast en H1-rubrik plus några underrubriker. Detta gäller både bloggartiklar och text på dina övriga sidor.
Tips på hur du kollar dina rubriktaggar på hemsidan
Du justerar och lägger till H-taggar i ditt CMS. Oavsett om du har Wordpress, Wix, Shopify eller annan CMS så ska du se till att dina rubriker läggs in som rätt rubriktaggar. Det är bara att markera orden som ska vara din rubrik och välja exempelvis H1-rubrik i ditt CMS där du lägger in texter. I vissa CMS kan rubriker heta Rubrik 1, Rubrik 2, Rubrik 3 - där Rubrik 1 = H1-rubrik.
Du kan även snabbkolla dina rubriker och rubrikstruktur på hemsidan genom att ladda ner ett gratis SEO-plugin, så kallat tillägg, till din webbläsare.
Kolla dina rubriker i SEO Quake så här:
1. Ladda ner SEO Quake till exv. Chrome webbläsare
2. Gå in på din hemsida och välj en sida.
3. I Chrome: Du hittar dina tillägg / plugins högst upp till höger bredvid URL-fältet, i en symbol som liknar en mapp.
4. Gå in på SEO Quake och klicka på ”Diagnosis”
5. Kolla på sektionen där det står ”Headings” (Rubriker) och klicka på ”view others”.
6. Nu ser du vilka rubriktaggar du har på just den sidan och kan därmed lättare justera i ditt CMS. Se exempel min startsida:
Observera att SEO-verktyg kan ha fel ibland, men oftast visar de rätt. Om du vill vara 100% säker kan du även gå in i källkoden på den sidan och inspektera. Gör så här:
1. Välj den sida du vill inspektera.
2. Markera den rubrik du vill inspektera och högerklicka. Välj ”Inspektera”
3. Nu ser du i källkoden vilken rubrik-tagg den är.
Du ser detta i koden ovanför den blå raden:
<h2 class="font_2 wixui-rich-text__text" style="font-size:32px; text-align:center;"><span class="color_13 wixui-rich-text__text"><span style="font-weight:bold;" class="wixui-rich-text__text"><span style="font-family:playfair display,serif;" class="wixui-rich-text__text"><span style="font-size:32px;" class="wixui-rich-text__text">Tjänster SEO-konsult</span></span></span></span></h2>
I början på kodsnutten står det <h2 class =. Då vet du att det är en H2-rubrik.
Hoppas att du har fått en bra förståelse på vad H-taggar är och varför de är viktiga för SEO!
Ladda gärna ner mina Freebies om hur du skriver en SEO-artikel, med struktur, rubriker och sökord.
Vill du ha en offert på SEO och ett kostnadsfritt rådgivningssamtal?
Hör av dig så kollar jag på din hemsida och tar fram en unik SEO-offert!