Det finns en hel del metoder du kan använda för att öka den organiska synligheten på Google, där vissa är mer effektiva än andra. Jag har jobbat med SEO i några år nu och hittills samarbetat med över 40 företag.
Under denna tid har jag upptäckt ett par gemensamma nämnare över vad som visat sig vara de mest effektiva SEO-strategierna, nämligen:
Hemsidans struktur och
SEO content
Google håller på att förändras. Inom en snar framtid kommer Googles nya uppdaterade AI-sökmotor där en del av svaren presenteras som AI-svar i form av snippets högst upp på SERP:en. Den kallas Google overview och har lanserats i USA och många andra länder. Det är bara en tidsfråga innan Google lanserar den i Europa.
Hur ska jag arbeta med SEO i och med nya Google? Det finns SEO-strategier som SEO-experter tror kommer att bli ännu viktigare framöver. Nämligen att skapa unikt SEO Content med hög trovärdighet som visar expertis och besvarar sökfrågor. Du måste visa besökare och Google att din hemsida har förstahandsinformationen inom ditt ämne.
Med det sagt. Vilka är mina tre SEO-tips som ökar den organiska synligheten?
SEO-tips 1: Uppdatera ditt befintliga content
Det görs över 55 miljoner googlingar i Sverige – varje dag! Vi vänder oss till Internet för att söka upp information om allt möjligt. Du kanske ska köpa en resa, ta reda på mer om en produkt, leta upp en restaurang nära dig, jämföra försäkringar, hitta bästa företaget inom en bransch med mera.
Alla företag bör därför ha en bra och uppdaterad hemsida som syns på Google för att kunna sticka ut från mängden bland konkurrenterna. Om vi tar ett exempel. Jag googlar på ”seo konsult”, se bild:
Det kommer upp cirka 170 000 svenska resultat på sökfrågan med cirka 390 sök per månad. Det innebär att jag som SEO-konsult har 170 000 andra sidor att konkurrera mot för att synas och ranka i topp.
Folk klickar främst på resultaten som kommer upp först och tar mest plats. Som människor är vi lata av naturen – vem orkar scrolla runt i evigheter? Topp 5-resultaten i det organiska söket får över 50% av alla klick. Hur ska man då göra för att kunna konkurrera med alla hemsidor inom sin bransch?
Regelbundna content-förbättringar gynnar den organiska synligheten
Ett av de effektivaste sätten att öka den organiska synligheten är att uppdatera ditt befintliga innehåll. Det är ingen slump att informationssajter som Wikipedia syns i sökresultatet titt som tätt när du söker på något. Läsare uppdaterar Wikis texter regelbundet och de besvarar just de sökfrågor som folk vill ha svar på. En levande och fräsch hemsida är en SEO-vänlig hemsida.
Med min egen hemsida var det tid och regelbundna förbättringar av befintligt innehåll, och att skapa nytt innehåll, som gjorde att jag numera rankar högt på ”seo-konsult”. Jag pendlar idag mellan position 1 och 3 i det organiska sökresultatet.
Tack vare att jag jobbat med SEO på hemsidan får jag nu betalande kunder, utan att behöva lägga stora summor på sponsrade annonser. Jag annonserar ibland, men SEO är grunden för trafiken till webbplatsen.
Tips: Gå igenom ditt content en gång i kvartalet, uppdatera bilder, videos och texter. Ingen vill läsa en tre år gammal artikel. Nyttja de texter du redan har - publicera om artiklar och övriga viktiga brödtexter efter att du fräschat upp dom med aktuell info.
SEO-tips 2: Skriv nytt content - skapa SEO-artiklar som visar expertis
Skriv SEO-content som besvarar sökfrågor och visar din unika expertis. En av de allra bästa SEO-strategierna är att skapa kvalitativa artiklar inom ditt ämne. Gör sökordsanalys, lista alla relevanta long-tail sökord och sökfrågor (Hur, Vem, Vad, Vilka, När…). Skriv nischade artiklar som besvarar dessa sökfrågor.
Tips: Skriv artiklar som besvarar de sökord och sökfraser som har högt CPC för betalannonser i Google Ads (CPC = cost per click). Sökfrågor med hög CPC ger vanligtvis bäst konverteringsgrad statistiskt sett. Cost per click för olika sökord kan du hitta gratis i verktyget Sökordsplaneraren på Google Ads.
I exemplet nedan sökte jag på ”digital marknadsföring” i Sökordsplaneraren. På bilden syns relaterade sökord och CPC (bud för visning högst upp på sidan). Som exempel har sökfrasen ”seo marknadsföring” relativt lågt sök (10–100 sök/m) men hög CPC på 165,85 kr. Här vore det alltså en bra idé för mig att skriva en artikel om SEO som marknadsföring!
Genom att besvara relevanta sökfrågor i artiklar kommer både Google och besökare att gilla din hemsida. ”Detta är vad jag behöver – och det här företaget kan sin grej”. Du stärker varumärket, och ökar dessutom chansen att få andra hemsidor att länka till dig.
När du har publicerat SEO-artikeln - marknadsför den i sociala medier och nyhetsbrev för att öka spridningen!
Bilden nedan visar ett exempel på hur effektivt bloggartiklar är. Stepsinthesand.com är en kund till mig som designar och säljer smycken.
Två av hennes bloggartiklar är de två sidor som ger allra mest organisk trafik till webbshopen, förutom startsidan. Blogginläggen ger alltså mer trafik än alla produktsidor och produktkategorisidor! Detta tack vare att hon tog fram de sökfrågor som folk googlar på kring ämnet, och skrev artiklar om dessa.
Hur ofta ska jag publicera SEO-artiklar?
Ju fler du skriver och publicerar, desto mer organisk synlighet och trafik. Så enkelt är det - förutsatt att du skriver bra, unika, intressanta SEO-artiklar med god struktur, tydlig nisch och sökord. Sätt rimliga mål men planera att skriva fler artiklar de första 6–12 månaderna för att kick-starta ranking och synlighet - minst två i månaden.
Ha i åtanke att läsaren kanske inte blir en betalande kund på en gång. Det tar ett tag för din potentiella kund att lära känna dig, vad du kan och bygga upp ett förtroende. Sedan – när du jobbat upp ditt varumärke och expertis via artiklar – då ökar chansen till konvertering.
Ladda hem min freebie: Så här skriver du en SEO-optimerad bloggartikel
SEO-tips 3: Skapa ett gratisverktyg inom din bransch som länkstrategi
Det här tipset har jag plockat upp från andra experter men inte testat att skapa själv (än). Ett effektivt sätt att få länkar till din hemsida är att skapa ett gratisverktyg som nås via din hemsida. Verktyget kan vara en enkel miniräknare eller annan typ av räknare. Det kan också vara ett grafiskt verktyg, logotyp-verktyg, content-verktyg eller varför inte ett AI-verktyg.
Jag själv använder ofta gratisverktyg som komplement till mina betalverktyg – både SEO-verktyg i form av plugins, eller grafiska verktyg.
Tänk dig att du skapar ett verktyg som folk gillar att använda – det blir populärt och vad händer då? Du får både marknadsföring och länkar till din hemsida! Ju fler länkar du får till din hemsida, desto starkare blir domänen på Google, och den positiva effekten av att få högre domänstyrka är att det boostar SEO, dvs du får lättare att öka den organiska synligheten.
Ett gratisverktyg som jag själv ofta använder när jag vill snabbkolla domänstyrka och antal externa länkar är ahrefs backlink checker
Sammanfattning 3 SEO-tips som boostar den organiska synligheten:
Uppdatera befintligt content
Skapa nytt content som besvarar sökfrågor och visar expertis
Skapa ett gratisverktyg som effektiv länkstrategi
Hoppas att du fått några användbara tips för att öka din organiska synlighet!